Irriteret tyktarm og irritabel tyktarm

Har du ofte haft mavesmerter eller hård afføring? Eller føler du tit at din mave er oppustet eller udspilet? Så kan det være, at du er ramt af en irritabel tyktarm. En irriteret tyktarm er ikke en sygdom, men nærmere en samlet betegnelse for en række symptomer fra mavetarmkanalen, som blandt andet kan give oppustet mave. Cirka 15-30 procent af Danmarks befolkning lider af lidelsen irriteret tyktarm. Her er det kvinder, som oftest bliver ramt af lidelsen irritabel tyktarm. Du kan finde mere information på www.apoteket.dk.

Hvad er en irriteret tyktarm?

En irritabel tyktarm er en lidelse, som kan kendes ved f.eks. mavesmerter, vekslende afføring eller hvis din mave er oppustet. Det handler i bund og grund om at din tarmfunktion bliver forstyrret, og det er den forstyrrelse, som giver smerter i maven eller en udspilet mave. En irritabel tyktarm er en tilstand som oftest ses, da de fleste mennesker på et tidspunkt vil blive ramt af denne lidelse. Det er en meget almindelig lidelse, som kan komme af mange forskellige faktorer.

Nogle af de andre kendetegnelser som opstår, hvis du lider af en irriteret tyktarm, er blandt andet koliksmerter. Koliksmerter er smerter i din oppustet mave, som kommer og går. Din mave rumler, du prutter, du har en følelse af ikke at blive helt ”tømt ud”. Der kan også forekomme slim i din afføring. Det er trælse smerter, men denne lidelse er heldigvis en, som vi kan gøre noget ved.

En irriteret tyktarm har oftest vekslende forløb, hvor der indgår perioder, som er præget af forstoppelse. Modsat kan lidelsen irritabel tyktarm skifte, så der kommer andre perioder, hvor du har slem diarré. Irriteret tyktarm kan også veksle imellem perioder, hvor den er i bedring for så derefter at få symptomer, som en oppustet mave og diarré igen.

For mange vil denne lidelse gå væk af sig selv efter et års tid. Efter fem år vil der stadig være en del som har symptomerne, imens nogle som er ramt af en irriteret tyktarm, vil have det resten af livet. Det er meget forskelligt fra person til person. Dog skal du huske på, at selvom tilstanden kan være træls og generende, så har den ikke virkning på din arbejdsevne eller livslængde.

Hvordan opstår en irriteret tyktarm?

Det er ikke helt sikkert, hvordan en irriteret tyktarm opstår. Der er lavet nogle undersøgelser på diverse af nedstående faktorer, men der kan være mange grunde til, hvorfor vi lider af irritabel tyktarm. Specielt disse udvalgte faktorer kan være årsagen til en irritabel tyktarm og en oppustet mave:

 • Forkert kost: For lidt fibre, for meget fedt og alt for meget sukker.
 • Mangel på motion.
 • Mønstret i tarmsystemet ændrer sig.
 • Tarmens bakterier kan øge tarmens følsomhed for smerter.
 • Denne lidelse kan også komme fra genetisk baggrund.
 • Er du stresset, har humørsvingninger eller angst, så er psykiske lidelser også en faktor, som kan være skyld i en irritabel tyktarm.
 • Seksuelt misbrug.

Du kan læse mere om årsagerne til en irritabel tyktarm på www.sundhed.dk.

Hvordan føles en irriteret tyktarm og er denne lidelse farlig?

Her er en liste over hvilket smerter en irritabel tyktarm kan give dig. De er ikke altid ens, og derfor kan lidelsen være rigtig svær at definere:

 • Skiftende afføringsmønster, samt skiftende afføringskonsistens.
 • Mave smerter eller bare ubehag i maven.
 • En oppustet mave som er et resultat af udspilet tarme.
 • Slim i din afføring.
 • En fornemmelse af ikke at havde tømt tarmene helt efter et toiletbesøg.

Har du nogle af disse overstående symptomer, så råder vi dig til at tage kontakt til din læge. Disse symptomer kan også være symptomer for alvorlige sygdomme, som f.eks. kræft i tyktarmen, Crohns sygdom eller blødende tyktarmskatar. Hver opmærksom på at hvis du tager medicin, så kan disse godt give dig nogle af disse lidelser.

Dog skal du være opmærksom på nogle specielle symptomer, som kan være meget farlige for dig. Er du specielt ramt af:

 • Ufrivilligt vægttab
 • Langvarig feber
 • Blod i afføringen

Så skal du kontakte din læge med det samme. Dog er disse tre symptomer sjældne, og risikoen for at blive ramt af de mere alvorlige sygdomme er meget lille, hvis disse symptomer mangler. Husk dog at spørge om hjælp, så lidelsen irriteret tyktarm ikke udvikler sig til noget mere alvorligt.

Hvad kan man gøre for at undgå irritabel tyktarm og oppustet mave?

Det er dog muligt at undgå den irritable tyktarm, og den oppustede mave. Der kommer her nogle måder, hvorpå du kan forbygge lidelsen irriteret tyktarm.

 • Tænk på din kost: Din kost skal være grov. Den skal være fuld af fibre, og helst helt fedtfattig. Her er fuldkorn, grøntsager, fjerkræ, fisk, kød og frugt rigtig godt. Det stabiliserer din mave, og får den til at arbejde. At lægge kosten om fjerner den oppustet mave.
 • En tilføjelse til ændring af din kost kan være at prøve den diæt der hedder ”Low FODMAP” diæt. Den skærer alle ufordøjelige sukkerarter væk, og det er en diæt, som kun skal holdes i 4-6 uger. Læs mere om diæten på dengodekur.dk
 • Se på din størrelse af portioner. Mindsk dem hvis du kan.
 • Undgå bløde sager som hvidt brød, kager osv. De forvirrer din mave.
 • Drik væske hver time, gerne et glas hver gang. Det kan være væske som vand, the eller saftevand.
 • Dyrk motion mindst 30 min. hver dag. Det sætter gang i tarmsystemet, og giver dig en dejlig følelse i maven. Dette mindsker en irritabel tarm, og en oppustet mave.
 • Gå på toilet så snart trangen er der.

Behandling af en irritabel tyktarm

Det er svært at behandle en irritabel tyktarm og en oppustet mave, eftersom man ikke helt ved, hvad der er årsagen til lidelsen. Lægen vil anbefale dig, at ændre kostvaner og dyrke mere motion. Det handler om at mindske symptomerne stille og roligt, og hvis motion og ændret kost ikke hjælper på den oppustede mave, så kan den irriterede tyktarm behandles med noget afføringsfremmende middel.

Hvordan vil forbedringen af en irriteret tyktarm og oppustet mave så forløbe? Altså følger man anbefalingerne konsekvent, så kan man forvente en tydelig bedring. Bedringen kan ses når din afføring bliver til en normal og blød konsistens, samt når du kan tømmes uden besvær. Mavesmerterne af den irriterede tyktarm vil forsvinde, og den oppustede mave vil få det meget bedre. Du kan læse mere om en irriteret tyktarm inde på www.netdoktor.dk.